Pravo na hidžab: Borimo se za svoje pravo
Ova rasprava je automatski kreirana od peticije Pravo na hidžab: Borimo se za svoje pravo.
Gost |
#12016-01-26 11:24Razlog je zato sto sam pokrivena, diplomirani pravnik po struci, radila sam godinu dana kao pripravnik u drzavnoj instituciji te prisustvovala nekada i rocistitima u sudovima, te smatram njihovu odluku kao udar na dostojanstvo covjeka, konkretno pokrivene zene muslimanke, skrnavljenje apsolutnog prava na slobodu vjeroispovjesti te prava na jednaka prava pri zaposljavanju kao i drugi ljudi, definitivno apsolutna diskriminacija! |
Gost |
#22016-01-26 11:26Moje je pravo da nosim svoj hijab i nikome mi to pravo ne može oduzeti.Kao što ja ničije pravo ne smijem pogaziti. |
Gost |
#32016-01-26 11:40Radi dobrobiti muslimanki. |
Gost |
#42016-01-26 11:43Ovo nesmijemo dozvoliti ako treba i zivotima cemo braniti nasu vjeru i nase obicaje |
Gost |
#52016-01-26 11:44Ili je demokratija, ili je nema! Dolaze nove generacije. Uistinu se nadam da će biti pametnije od svih prethodnih. Najmiliji su se borili i živote izgubili za demokratiju, pa ili će biti, ili je nema! I da, ima nas i više nego što ste mislili. Pokrivamo svoje glave ali ne i mozak. A jedan je zakon. Prije ili kasnije, svi ćemo proći kroz njegove stavke. |
Gost |
#6 Re:2016-01-26 11:54U potpunosti se slažem s Vama. Ovdje se naime mora poraditi na tome šta se smatra pod vjerskim obilježjem, jer marama to nije. Bar ne u onom smislu u kom se u ovom zaključku želi predstaviti, a kad se na ovaj način predstavlja onda ju je lakše ukinuti i onemogućiti. Nisam diplomirana pravnica, ali prema svome obrazovanju bi trebala raditi u državnim institucijama, i niko nam ne može garantovati da stvari koje se godinama smatraju zabranjenim u pravosudnim insitucijama BiH, neće postati zabranjene i u ostalim bh. institucijama. Moj hidžab i hidžab svake žene, djevojke, majke, studentice je njeno pravo na slobodu vjere i to pravo nam se ne smije osporavati |
Gost |
#82016-01-26 11:57Niko ama baš niko nema pravo zabraniti nošenje hidžaba nigdje a kamo li jadni sudovi ove drzave. |
Gost |
#92016-01-26 12:00Zato sto I sama nosim hidzab I smatram da ja kao I svi Drugi ljudi imaju pravo da ispoljavju svoju religiju I da to be bi trebalo da smeta ikome. Ovo sto oni pokusavaju je diskriminacija. |
Gost |
#112016-01-26 12:04Mnogo je snage potrebno da zena stavi hidzab na danasnjem vremenu.Da bi ga skinuo radi tuđeg interesa.Imamo pravo na svoj izbor.I na Allahovo zadovoljstvo a ne ljudsko lp |
Gost |
#122016-01-26 12:12Voljela bih da se i sestre koje ne nose hidžab uključe u ovo, da dignu svoj glas ZA HIDžAB! Jer, On upućuje i okreće srca, i ne zna niko kada će se baš tvoje srce ili tebi neke bliske osobe, majke, sestre, najbolje prijateljice - ispuniti željom za hidžabom! |
Zara |
#142016-01-26 12:21Nisam pokrivena ali to je moj izbor i niko nema pravo da mi namece bilo kakve zabrane i moranja, pa tako i zabranu nosenja hidzaba vidim kao direktan udar na integritet i licnost zene muslimanke i na kraju krajeva cistu diskriminaciju. U agresiji na Bosnu i Hercegovin se proljevala krv da bismo mogli slobodno ispovijedati svoju vjeru i ne treba dozvoliti da u miru provode ratne planove. |
Gost |
#152016-01-26 12:25Ja sam rođena u Bosni i Hercegovini,kao i moja citava loza, i moja porodica je vec pretrpila na svojoj kozi zakone koji im nedozvoljavaju njihovu vjersku slobodu.Tada su pretrpili veliku stetu i nepravdu ovoga puta necu dopustiti da se cacica nesavjesnih ljudi igra sa mojim pravom koje mi je zagarntovano konvencijom o ljudskim pravima. Nekad smo bili slabi i oborili glavu i ramena ali sada necemo i nesmijemo. |
Gost |
#162016-01-26 12:26zato sto je prijedlog zakona diskriminirajuci i usmjeren prema osnovnim vjerskim pravima.Zato sto nosenje hidzaba nije presudno za strucno obavljanje pojedinih poslova. |
Gost |
#172016-01-26 12:28Mislim da nam oduzimaju pravo na slobodu izbora, hidzab je nosnja muslimanki ,znaci ako si muslimanka nemozes raditi u sudu ili se nosi po nekim standardima koja ti namece drustvo. |
Gost |
#182016-01-26 12:34Ovo je sramota cime se ovo dejtonsko pravosudje bavi.sjede predmeti u fiokama a oni oko prava muslimana i zele restituciju 45.pa nece moci.ovo je ocigledno krsenje ljudskih i vjerskih prava zagarantovanih medjunarodnim pravom i Ustavom BiH.prema tome ova zloupotreba polozaja od strane ovih pojedinaca nema zakonsku,niti drustveno-moralnu kauzu i zbog svega ovoga potrebnanje reforma peavosudja,apoliticnost i mladji kadar. |
Gost |
#192016-01-26 12:34Ne vidim,i ne razumjem kako moj hidzab može da bude nečiji problem. Iste nose i časne sestre,i niko njihov hidzab ne dovodi u pitanje,niti se o istom polemiše. Ne razumno je da netko drugi u moje ime odlučuje koliko smijem i kako da praktikujem svoju vjeru, pogotovo kad to nema nikakv negativan uticaj na društvo u kojem živim. |
Nuka |
#202016-01-26 12:34Pravo na nase vjersko opredjeljenje nam nemoze niko ukinut. I otvoreni sam protivnik svakog onog koji zeli da okrnjavi vjerska prava pogotovo pravo na pokrivanje. |
Gost |
#212016-01-26 12:35Svaka žena muslimanka ima pravo da nosi hidzab jer je to njeno pravo koje joj niko ne može oduzeti. |
Gost |
#222016-01-26 12:37Apsurd jedan totalni. Pitam se, gdje zivim?? U jednoj Engleskoj je moguce (da ne nabrajam druge zemlje) u ovoj zemlji nije? Da zivot jedan ovisi o nekoliko ljudi, van svake pameti. |
Gost |
#232016-01-26 12:40Odluku su namjerno donijeli, jer su sudovi neovisni u svom radu, te smatraju da i ovo moze proci kao nesto sto se zove njihova sloboda pri odlucivanju, ali pri tome krse osnovna prava, kako samo lose prosudjuju, nemaju pravo oni zabraniti muslimankama da rade i prisustvuju u njihovim institucijama. Sto se tice nosenja mahrame, to im izgleda najvise smeta, a mahrama podjeca na cistocu, cednost i pravednost, to je olicenje zene muslimanke. To je Univerzalno pravo, to nema pravo niko osporavati. |
Gost |
#242016-01-26 12:41Smatram da je nasilna zabrana vjerskih sloboda ravna prisilnom uvođenju (utjerivanju) u vjeru. Takodje naprijed navedeno smatram protivno demokraciji, obzirom da se krše osnovna prava, pravo na vjeru i narušeno je grubo ljudsko dostojanstvo ( konkretno kad je o mahrami rijec ravno je tjeranju ljudi da hodaju goli, a cini mi se da je jedna od definicija čovjeka -bice koje se odjeva). Nije mi jasno da ljudi u institucijama ne mogu vidjeti pozitivnu stranu raznolikosti (npr institucije nikad ne moraju prestajat s radom za vrijeme bilo kojeg vjerskog praznika, jer uvijek jedan dio ljudi radi) sve sto mislim o hidzabu kao dijelu vjerske slobode isto mislim i o vjerskim pravima drugih vjera. Svakom treba dozvoliti slobodno ispoljavanje svoje vjere |
Gost |
#252016-01-26 12:42Smatram da svi imaju pravo da nose i praktikuju ono sto im odgovara,pa ljudi budimo realni,zašto bi bilo kome normalnom marama predstavljala toliki problem?? |
|
Preusmjeravanje sredstava za novogodišnji koncert u Sarajevu ka poplavljenim područjima
Peticija za zaštitu integriteta "Kapije", najvećeg mjesta zločina nad mladima u historiji grada Tuzla
Stop iskonstruisanim optužbama, kontinuiranim progonima, prijetnjama, hapšenjima
Blagaj Japra-Peticija protiv izgradnje fabrike umjetnog gnojiva i izgradnje asfaltne baze
Ima nešto što biste htjeli promijeniti?
Šutnja neće dovesti do promjene. Autor ove peticije se pokrenuo i poduzeo inicijativu. Hoćete li i vi uraditi isto? Pokrenite društveni pokret tako što ćete pokrenuti peticiju.
Pokrenite vlastitu peticijuDruge peticije koje bi vas mogle zanimati!
Preusmjeravanje sredstava za novogodišnji koncert u Sarajevu ka poplavljenim područjima
14041 Kreirano: 2024-10-04
Ukidanje linije Sarajevo-Tel Aviv
10527 Kreirano: 2024-07-01
Apel za hitnu izmjenu i dopunu Krivičnog zakona Federacije BiH
5138 Kreirano: 2024-09-23
Peticija za uklanjanje tenka kraj Druge gimnazije u Sarajevu
1930 Kreirano: 2024-09-17
Otvoreno pismo Crnogorskog helsinškog odbora i grupe građana glavnom specijalnom tužiocu
1541 Kreirano: 2024-04-20
**STOP RUDNIKU litijuma na Majevici!**
1477 Kreirano: 2024-02-22
Inicijativa za smjenu Gorana Danilovića, direktora AKOKVO
952 Kreirano: 2024-03-14
Subvencija za mlade Kanton Sarajevo 2023
887 Kreirano: 2024-01-12
Otvaranje mesdžida/prostora za namaz- Penny PLUS/ WEST GATE Blažuj
876 Kreirano: 2024-02-22
Увођење додатног изласка за септембарски испитни рок
557 Kreirano: 2024-09-12
Peticija podrške novosadskom profesoru Dinku Gruhonjiću
518 Kreirano: 2024-03-24
RECI NE SPALIONICI ANIMALNOG OTPADA U KAKNJU!
469 Kreirano: 2024-10-16
VRATITE NAM NAŠU TETU SPREMAČICU!!
446 Kreirano: 2024-02-15
Peticija za HITNU smjenu Dr. Feride Radončić!
425 Kreirano: 2024-08-20
Za dekriminalizaciju kanabisa u medicinske svrhe: Pomozimo pacijentima da dobiju potrebnu terapiju!
416 Kreirano: 2024-12-05
UDRUŽENJE RODITELJA GRADA ŠIROKOG BRIJEGA, ZAINTERESIRANE JAVNOSTI ZA SUBVENCIONIRANJE PRIVATNIH VRTIĆA ZBOG NAGLOG PORASTA CIJENA KAKO BISMO OSIGURALI I OMOGUĆILI DOSTUPNOST ISTOG ZA SVAKO DIJETE
390 Kreirano: 2024-07-15
Peticija za promjenu smjene maturantima STŠ Zavidovići
321 Kreirano: 2024-09-03
Blagaj Japra-Peticija protiv izgradnje fabrike umjetnog gnojiva i izgradnje asfaltne baze
304 Kreirano: 2024-02-16
Hoćemo park za pse u Bijeljni!
248 Kreirano: 2024-01-23
Glukagon za dijabetes u školama i ustanovama
221 Kreirano: 2024-10-13