Pravo na hidžab: Borimo se za svoje pravo

Denisa Malić
Autor ove peticije

/ #603

2016-02-09 10:01

1. Nije mi jasno ćemu tolika ogorčenost i sarkazam, i opet ponavljam ne razumijem i ne želim da razumijem zašto napadate ženu koja je pokrenula jednu akciju. Napadate njenu struku, njeno zanimanje, njenu nemogućnost da nađe posao, a svi smo u istom sosu. 

2. Ja nikada ni u jednom komentaru nisam naglasila da sam diplomirana pravnica, oni koji su iznosili takve zaključke su upravo oni koji su izdavali fetve i koji su izmišljali ono čega nema

3. Prigovarate joj što je pokrivena samo 5 godina, da je pokrivena samo jedan djelić sekunde meni nije ništa manje vrijedna od nane koja je pokrivena 50 godina, prigovarate joj što samo briše komentare a svjesni ste i ja i Vi koliko je i kakvih komentara ovdje izbrisano 

4. Ako mislite da pravnice iz Sarajeva treba da se bore za svoju struku i da pokrenu neku akciju i ja sam za to, odmah ću se uključiti šta god da osmislite 

https://www.facebook.com/1544131775823275/videos/1716352925267825/

U prethodnom linku gosp. Tegeltija objašnjava zašto su zabranili hidžab. I kao što su i ovu odluku donosili skrivajući je od javnosti gosp. Tegeltija ide i još dalje pa kaže: "kada žena počne raditi u javnim institucijama, ona mora prihvatiti neka ograničenja." Ne znam zašto novinarka nije razmilslila malo o njegovoj izjavi i zašto mu nije naglasila da javne i pravosudne institucije nisu jedno te isto. Gosp. Tegeltija ovdje očito da li namjerno ili nesvjesno odluke VSTV-a nameće i ostalim državnim institucijama, jer smo svi svjesni da su pravosudne samo dio javnih institucija, a da su javne=državne institucije: školstvo, zdravstvo, sudstvo, tužilaštvo itd...dok nam ne zabrane da izlazimo na ulicu, jer u kući u privatnom sektoru možeš raditi šta hoćeš, u javnosti ćemo te ograničiti

U nedjelju dok sam učestvovala na protestnoj šetnji, iz suptrotnog smjera je pored mene prošla djevojka koja je rekla: "Straši me ovo!" Nije mi bitno što se pogrešno izrazila, bitnije mi je to da nije jedina koja ovako misli, pa i ovdje su se javljale "demokrate" koji se slažu s odlukom VSTV-a

Ova peticija je pokrenuta kako bi se pružila podrška ženi muslimanki, i sama sam muslimanka, iako će nekima možda biti krivo jer nisam diplomirana pravnica, to me uopšte ne zanima, jer po svemu sudeći odluka VSTV-a će kad-tad pogoditi sve nas, nije važno da li smo u Sarajevu, Mostaru, Travniku, Jajcu ili bilo kojem drugom gradu BiH