Peticija za spas akumulacije Modrac
Ova rasprava je automatski kreirana od peticije Peticija za spas akumulacije Modrac.
Gost |
#262013-05-24 17:55nekad je bilo lijepo na jezeru Modrac ,kupati se ,pecati druziti se sa dragim prijateljima, setati a sad je sve unisteno i nadam se da ce bar dio toga se povo vratiti... |
Gost |
#272013-05-25 13:19pohvale i zahvalnosti pokretacu ove peticije, ali nesmijemo zavrsiti samo na peticiji, nego svim mogusim pravnim sredstvima se boriti da se jednom zauvijek prestane sa zagadjenjem pritoka u jezero, a samim tim i zagadjenjem akumulacijejezera MOdrac |
Gost |
#282013-05-25 14:23zalosno je to sto se desaje u lukavcu to jest na tuzlanskom kantonu. necistoca svako korito rjeke je preplavljeno plasticnim flasama kesama i materialima koi ostaju desetljecima .zalosno je sto smo mi takvi sto necuvamo i stitimo okolis na nisam u bosni ali svaki put kada posjetim bosnu to jest ocstinu lukavac ogorcen sam prizotom koi vidim dodzem na odmor a ustvaro zaprepastim se onim sto vidim zalosno vjeruj te da jeste |
Soda Voda |
#29 Dobar tekst2013-05-25 14:35Evo jedan interesantan tekst koji dobro elaborira temu o kojoj govorimo http://zuitus.wordpress.com/2012/08/07/veliki-javni-radovi-i-nova-radna-mjesta-za-omladinu-lukavacke-opstine-su-na-jezeru-modrac/ |
Gost |
#302013-05-25 15:47Nekad su to jezero nazvali BOSANSKO MORE, a sada bi mu najbolje odgovarao naziv BOSANSKA SRAMOTA. |
Gost |
#322013-05-26 04:47Bravo gospodjo Amira.Od mene max.podrska i uvijek mozes na mene racunati. Sta li rade ili sta cekaju vijecnici u OV Lukavac,Tuzla i Zivinice.Imaju li oni kakvih inicijativa a mozda su vec se i oglasavali. Lijep poz. |
Gost |
#332013-05-26 06:19Zaista bi trebalo uciniti nesto i zastititi to podrucje jer je nekad bilo turisticka atrakcija a sad je ruglo. Puno para je propalo. Stranci su uvijek voljeli Tuzlu zbog otvorenosti i duha i svi kompleksi koji zjape prazni bili bi ljeti puni sa svih strana posjetilaca kao nekad i Tuzla i sva okolna mjesta bi imali koristi novcane ovako - steta u svakom pogledu. Pa neka je u pitanju i rivalstvo medju opstinama - opet sve cami na nuli. Uzas. Jad i bijeda. Ima li iko pametan da preduzme nesto. I sto se tice tog aspekta a pogotovu vode za pice - o tome je suvisno raspravljati. Daju se pare na projekte koji su klimavi - kao nadvoznjak na Pingi - tako banalna stvar osudjena na propast - a tamo gdje treba i gdje moze - nista. To je malo vise uvrnuto i naopako zar ne. Pozdrav:-) |
Gost |
#352013-05-26 17:49Lijepo je vidjeti da je peticiju ,nakon nekoliko dana, podržalo preko 650 građana. Mi ćemo se potruditi da uz našu volju iskoristimo vasu podršku i da probamo napokon zaustaviti zagađenje jezera od strane rudnika. HVALA SVIMA!!! Tim Centra za ekologiju i energiju |
Gost |
#372013-05-26 21:18Aktivnosti ove vrste je trebalo davno poduzeti, ali se iskreno nadam da nikad nije kasno i da će se u konačnici postići cilj-čisto jezero puno zdrave i nekontaminirane ribe. Sve najbolje od srca Vam želim sa iskrenim željama da uspijete u svojim pozitivnim i humanim namjerama. |
Gost |
#382013-05-27 06:50Čovek se oseti izuzetno tužno kada pogleda ove snimke i istovremeno nemoćno pred saznanjem da je ovakvih primera isuviše na ovim nesrećnim prostorima. Nesrećnim iz razloga što država nije dovoljno sposobna, jaka i voljna da ovakva pitanja rešava zakonski, što je privatni sektor neosetljiv na neophodnost odgovornog ponašanja prema okolini, a civilni sektor još uvek na stubu srama usled pogrešne percepcije njegove uloge i značaja za društvo u celini. Jedina uteha jesu ljudi, okupljeni upravo u takvom civilnom sektoru, koji nesebično pokušavaju da promene stvari. Njima svaka hvala i poštovanje! Nadam se da će to biti i dovoljno za spas svih nas. |
Gost |
#392013-05-27 08:58za bozic sam bio kod prijatelja u naselju visca.to sto sam vidio ne znam kako bih nazvao "ugljena rijeka" a ne neki vodotok.uzas!!! |
Gost |
#402013-05-27 11:10dobro da je pokrenuta ova peticija jer jezero modrac je najljepse mjesto u bosni i hercegovini koje pruza mnogo toga a malo se daje pažnje.Zbog nesavjesti prvo nas građana pa privatnih firmi doveli smo ovo jezero do same propasti zato je dobro sto ste pokrenuli ovu peticiju.Ja sam strastveni ribolovac i svaki vikend sam na tom jezeru i volio bih da se sredi da bude sto ljepse i sto cisce |
Gost |
#412013-05-29 15:59Jezero Modrac je rijetko lijepo i veloiko akumulaciono jezero koje je veoma znacajno za cjeli region. Niko, pa ni rudnik Bnaovici nema pravo unistavati ga i zagadjivati godinama . To mora prestati a jezero se mora dovesti u stanje koje ce obezbjediti nesmetano koristenje vode iz akumulacije bez straha od opasnih zagadjenja , te zivot riba i biljnih vrsta . |
Gost |
#422013-05-29 19:31red je bio da se neko sjeti da u blizini tuzle imamo preljepi biser. |
Gost |
#43 #262013-05-29 20:49Ova peticija je prvi korak i zaslužuje svaku pohvalu i nadam se da će uroditi plodom. Modračko jezero sa nalazi na teritoriji tri općine i moglo bi se urediti da bude pravi rekreacioni centar sa uređenim biciklističkim stazama, stazama za trčanje, šetnju, sportskim poligonima i još mnogo čime. Sada je ono samo taložište za otpadne vode iz pomenutih rudnika, koji vjerujem da u prodajnoj cijeni uglja naplaćuju i određeni postotak za prečišćavanje vode sa separacije, za rekultivaciju zemljišta, ali naravno od toga ne možemo ništa primijetiti samo pustinje poslije iskopa uglja i jezero koje od ušća Spreče sve više liči na džunglu koja ga plako ali sigurno guta. Postavio bih i pitanje: Šta je sa novcem koji ubire vodoprivredno preduzeće "Spreča" od prodaje vode velikim industrijski postrojenjima u Lukavcu i Tuzli? Od formiranja ove vještačke akumulacije pa do danas nismo primijetili da je u mjesne zajednice koje gravitiraju ovoj akumulaciji išta urađeno, a poslijeratna izgradnja je dovela do toga da su pojedinci zagradili i priobalni pojas tako da na mjestima gdje smo se kupali kao djeca danas ne možemo ni prošetati. Da li bi i za to trebao netko odgovarati? |
clickme |
#44 ccc2013-05-30 07:07pa što je još gore, ova ista voda završava u našim česmama.... ovdje je kriminal za zatvora i doživotne robije |
Gost |
#472013-05-31 23:30Kapital je važniji od života! Nadam se da će odgovorni za uništavanje jezera Modrac, Spreče i ostalih vodnih resursa doći do zaključka da to nije tačno.Životi i zdravlje ljudi a pogotovu djece, nema cijene. Na žalost o tome razmišljamo kad je već kasno.Voda je vir života, zato jo zaštitimo dok nije prekasno. (nadam se da će odgovornin pomisliti i na svoju djecu) |
Gost |
#492013-06-03 16:41Najbogatije zemlje ce biti one ,koje budu imale svoju vodu. ne dozvolimo da nam unistavaju i na ovakav nacin buducnost. |
Gost |
#502013-06-04 20:25Pokušajte organizirati vadjenje mulja sa dna jezera. Razlog je slijedeći.To je čista ugljena prašina i dobar energent. Može se koristiti za sagorjevanja. Mislim da sam to negdje gledao ili čuo da postoji ta mogućnost. Srdačno , Ljubomir Samardžija |
|
Preusmjeravanje sredstava za novogodišnji koncert u Sarajevu ka poplavljenim područjima
Peticija za zaštitu integriteta "Kapije", najvećeg mjesta zločina nad mladima u historiji grada Tuzla
Stop iskonstruisanim optužbama, kontinuiranim progonima, prijetnjama, hapšenjima
Blagaj Japra-Peticija protiv izgradnje fabrike umjetnog gnojiva i izgradnje asfaltne baze
Ima nešto što biste htjeli promijeniti?
Šutnja neće dovesti do promjene. Autor ove peticije se pokrenuo i poduzeo inicijativu. Hoćete li i vi uraditi isto? Pokrenite društveni pokret tako što ćete pokrenuti peticiju.
Pokrenite vlastitu peticijuDruge peticije koje bi vas mogle zanimati!
Preusmjeravanje sredstava za novogodišnji koncert u Sarajevu ka poplavljenim područjima
14034 Kreirano: 2024-10-04
Ukidanje linije Sarajevo-Tel Aviv
10523 Kreirano: 2024-07-01
Apel za hitnu izmjenu i dopunu Krivičnog zakona Federacije BiH
5133 Kreirano: 2024-09-23
Peticija za uklanjanje tenka kraj Druge gimnazije u Sarajevu
1929 Kreirano: 2024-09-17
Otvoreno pismo Crnogorskog helsinškog odbora i grupe građana glavnom specijalnom tužiocu
1541 Kreirano: 2024-04-20
**STOP RUDNIKU litijuma na Majevici!**
1477 Kreirano: 2024-02-22
Inicijativa za smjenu Gorana Danilovića, direktora AKOKVO
952 Kreirano: 2024-03-14
Subvencija za mlade Kanton Sarajevo 2023
887 Kreirano: 2024-01-12
Otvaranje mesdžida/prostora za namaz- Penny PLUS/ WEST GATE Blažuj
874 Kreirano: 2024-02-22
Увођење додатног изласка за септембарски испитни рок
557 Kreirano: 2024-09-12
Peticija podrške novosadskom profesoru Dinku Gruhonjiću
518 Kreirano: 2024-03-24
RECI NE SPALIONICI ANIMALNOG OTPADA U KAKNJU!
465 Kreirano: 2024-10-16
VRATITE NAM NAŠU TETU SPREMAČICU!!
446 Kreirano: 2024-02-15
Peticija za HITNU smjenu Dr. Feride Radončić!
425 Kreirano: 2024-08-20
UDRUŽENJE RODITELJA GRADA ŠIROKOG BRIJEGA, ZAINTERESIRANE JAVNOSTI ZA SUBVENCIONIRANJE PRIVATNIH VRTIĆA ZBOG NAGLOG PORASTA CIJENA KAKO BISMO OSIGURALI I OMOGUĆILI DOSTUPNOST ISTOG ZA SVAKO DIJETE
390 Kreirano: 2024-07-15
Peticija za promjenu smjene maturantima STŠ Zavidovići
321 Kreirano: 2024-09-03
Blagaj Japra-Peticija protiv izgradnje fabrike umjetnog gnojiva i izgradnje asfaltne baze
304 Kreirano: 2024-02-16
Hoćemo park za pse u Bijeljni!
247 Kreirano: 2024-01-23
Glukagon za dijabetes u školama i ustanovama
221 Kreirano: 2024-10-13
Subvencije / niže cijene đačkih karata
170 Kreirano: 2024-02-28