Pravo na hidžab: Borimo se za svoje pravo

Quoted post

Gost

2016-01-31 09:16

Eselamu alejkum

Razmisljala sam da li da komentarisem i ne. Nisam se obrazovala. Pokrivena sam . Moja braca su obrazovana. Nakon smrti oca (kojeg smo imali) imovina se dijelila na nas petero. Braca kao braca, posto su oni sebi stekli, kucu su ostavili meni i mojoj porodici. Oni su sada u firmi koja je pripadala mom ocu, i dogovor je bio da sve sto dobiju profita dijele. Hvala Bogu nikad me nisu zakinuli.  Zaista nas je otac ucio da uvijek budmeo zajedno. Razlog zasto se ja nisam obrazovala, prvo valjalo je neko da bude sa ocem, da mu kuha , pegla itd.  Nekad mi je smetalo sto sam ostala na osnovnoj skoli, a sada hvala Bogu, kazem Elhamdulila. Moju podrsku sam dala, iz razloga sto se ovdje rade o sestrama koje su skolovane, kojima je Bog dao krilaa i sto neki tamo hoce da im sasijecu krila da ne polete. Ono sta sams e uvjerila jeste u to kakvi smo mi muslimani. Moje snahe su sebi dale za pravo da se mijesaju u imovinu koju prvo one nisu stekle, kamoli zaradile. Najradije bi me razbastiniline. Da ne pricam kako ih njihovi nisu osigurali niti su imali sejsane kada su se udavale.  To nisu tamo neke siki miki osobe nego sestre koje su pokrivene. Trn im je u oku kako ja nista ne radim, a dobijam platu, novac od onoga sta zarade moja braca, njihovi muzevi. Cak stavise ide mi i staz ( radi osiguranja i penzije). Tako to vidim i ovdje po pojedinim komentarima.  Da osobe koje nisu novcica zaradile, nisu se obrazovale odlucivale bi o sudbini svih zaposlenih sestara i kazu kako je to hajr.  Daju sebi za pravo da odlucuju o tudjoj sudbini, a kod sebe kuci nemaju pravo glasa, kako muz kaze tako im je.  Ako ne mogu dati podrsku, onda neka ne komentarisu. 

Moju podrsku imaju prvo sto su obrazovane, drugo sto zarađuju svoj hljeb.  Pojedine komentare cu samo tako opisati da su to sestre koje su ljubomorne sto nemaju krila. Ove obrazovane sestre  Pokrivene jesu, drze se islama, nisu osobe koje bi odmah skinule hidzab da bi ostale na poslu kao sto je to jedna sestra shvatila pa pocela izdavat fetve. Takvoj bih sestri jedino porucila da pusti rukju da istjera sejtana iz sebe. Jos vise me zaintrigiralo kada sam procitala kako neke sestre to tumace. PA ŠTA- ako je u tome hajr. Ja nikad nisam čula niti pročitala da je hazreti Aisa tako gledala kada su joj udarili na čast, ili merjem. Pa šta, desi se i to je to. Ljudi su se borili za svoje pravo i za istinu.  Svi znamo da je u Turskoj hidžab bio zabranjen kako u školama tako i u trgovačkim centrima, ustanovima do 2013 godine, cak i na sudu do 2015 godine, mislim da se 15.juna ukinula ta zabrana na sudu.  

Nekad pozelim da se zabrani hodati pokrivenima po ulicama i trgovackim centrima BiH, u skolama, samo da vidim reakciju sestara koje imaju razmisljanje PA ŠTA-AKO JE U TOME HAJR. Posto ionako borave u kucama, nekad uz duzvolu muza izadju vani, ili ih on izvodi k'o pasce. Bas me zanima hoce li se onda buniti Iako opet kazem, neko ko je navikao biti u kuci, njima je to svejedno. Prst u uho, na muzu je da zaradi, ako ne zaradi svadjati ce se, razvoditi, vjencavati itd. 

Replies

Gost

#520 Re:

2016-01-31 12:28:57

#519: -  

Svaka cast sestri na komentaru, da Allah uputi sve nas i ucvrsti na pravom ispravnom putu...amin...         U koliko su sutra mirni protesti u znak podrske sestrama sa hidzabom?

Gost

#537 Re:

2016-02-01 15:35:09

#519: -  

Svaka čast .

Veličina tvog uma rađa zavidnike, dok veličina tvog srca rađa prijatelje.