Peticija protiv gašenja bolnice Abdulah Nakaš

Gost

/ #465

2016-01-09 16:59

Oktobra 2004-e je moja supruga, a zbog komplikacija u trudnoći, hitno poslana na ginekološko-akušersku klinku UKCS, negdje oko 16:00. Poslije sat vremena čekanja u nekakvom podrumu, od sestre sam tražio da je doktorica u ambulanti hitno primi. Odgovor sestre je bio: "sačekajte, doktorica Izetbegović je upravo ručala i sada odmara". Tada sam prvi put saznao za tu doktoricu i priznajem ... u sebi joj opsovao i svekrvu i mater. Da ne griješim dušu, možda bi ona i primila moju suprugu da je znala da je hitan slučaj, možda je sestra imala respekt spram doktorice zbog nekih porodičnih relacija koje ima ta doktorica. Možda...

Uglavnom, poslije par sedmica boravka na klinici supruga je stabilizirana i otpuštena, a mi smo ostali prestravljeni nehumanim odnosom zdravstvenih radnika klinike prema pacijentima, organizacijom rada i opštim stanjem objekta (bivša Očna klinika) - i bez razmišljanja smo prebacili karton u ginekološko-akušersku kliniku Opće bolnice. Došli bez ikakvih veza, poznanstava ili mita, samo sa osmijehom i uputnicom. Suprugu je tada primio i trudnoću vodio dr. Mašić. Hvala mu i dan danas na profesionalnosti.
Tako je u toj bolnici decembra 2004., na carski rez i bez ikakvih komplikacija rođena moja draga kćerka.

Odnos doktora i drugog osoblja u Općoj bolnici, kao i uslovi su bili gotovo nestvarni i u svakom slučaju neuporedivi sa istoimenom klinikom UKCS.

Ja sam i na svom primjeru bio u situaciji da uporedim stanje UKCS i u Općoj bolnici - gdje su obavljene identične operacije i to na ORL klinici na UKCS i u Općoj bolnici.
U ORL na UKCS sam jedva preživio infekciju rane, u zgradi se gulio malter sa zidova i padao po pacijentima, a žohari su se "uzgajali" kao domaće životinje.
U istoimenoj ORL klinici u Općoj bolnici su sobe čiste, osoblje ljubazno, a doktori i sestre spremni da saslušaju i pomognu ... i sve je rezultiralo operacijom bez ikakvih komplikacija. U Opću bolnicu sam, kao i supruga, primljen, vođen i otpušten bez veza ili mita. Imao sam čast da me pri prijemu "zapao" šef klinike dr. Mandilović, jedna odmjerena i tiha ljudina. Hvala mu i na na tome što sam vidio da stvari u zdravstvu i u istom gradu - mogu funkcionisati puno bolje.

Nažalost, bio sam u prilici uprediti stanje i na hematologiji u Tuzli i na UKCS u Sarajevu, pa mogu i o tome. Mogao bih napisati i kako dr. Kopić otjeran iz Tuzle, čovjek koji je vodio kliniku i pokrenuo jedino mjesto u BiH u kojem se radila transplantacija koštane srži. Mogao bih i o WC-ima na sarajevskoj hematologiji iz kojih su se fekalije slijevale po hodniku, o golubovima koji lete po sobama... starcima koji su ležali uneređeni po cijelu noć. Svega sam se nagledao, a danas sam zdrav i radno aktivan zahvaljujući alternativi...  

Imao sam na UKCSu i dobrih iskustava, ali ipak cijenim da je ovo katastrofalna odluka, jer će se uništavanjem konkurencije odn. Opće bolnice - pacijenti i ljekari UKCS-a ostati bez pozitivne alternative i UKCS će se na kraju pretvoriti u jedno veliko prijemno odjeljenje mrtvačnice.

Kud ćeš bolji razlog da se ovo spriječi?